Ville-Joonas Engman Viimeinen oikeistolainen

Suomessa voitaisiin siirtyä yksipuoluejärjestelmään

Suomessa on erikoinen tapa puhua puolueista, kuten ne olisivat yksittäisiä henkilöitä. Aina kuulee varsinkin vaalien alla (jotka toki ovat koko ajan tulossa) puhuttavan siitä minkälaista politiikkaa ja mitä mieltä jostain yksittäisestä kysymyksestä jokin puolue on. Tämä on hyvinkin harhaanjohtavaa pulinaa, koska itse en ainakaan tiedä yhtään asiaa, josta jonkin puolueen sisällä olisi absoluuttinen yhteisymmärrys. Tälle tavalle puhua asioista on toki ymmärrettävä selitys, joka on hyvin erikoinen vaalitapamme. Joissakin maissa on suorat henkilövaalit ja joissain, kuten Ruotsissa selkeät listavaalit. Meillä taas tämä, kuten useat muutkin asiat hoidetaan jakomielitautisesti sekoittamalla molemmat selkeät vaihtoehdot keskenään. Suomen valtiollisessa ja kunnallisessa politiikassa ei ole käytössä enempää puhdas henkilövaali kuin puhdas listavaalikaan, vaan näiden yhdistelmä, henkilökohtainen listavaali. Henkilökohtaisessa listavaalissa äänestäjä osallistuu samalla äänellä sekä listavaaliin että äänestämällään listalla esiintyvien ehdokkaiden väliseen henkilövaaliin. Tämän voi toki nähdä vaalina, jossa äänestetään ensi sijassa puoluetta ja viimeisempänä henkilöä, mutta mielestäni tähän tulisi suhtautua ennemminkin henkilövaalina, joka on verhottu listavaaliksi.

Jokaisen - varsinkin pitkään olemassa olleen puolueen periaateohjelma on jo niin yleismaailmallinen, että jokainen ihminen löytää sieltä itselleen sopivia asiakohtia allekirjoitettavaksi. Paatuneinkin sosialisti löytää varmasti kokoomuksesta itselleen mieluisia linjoja ja yhtä lailla kovanluokan pro market- ajattelija voi edustaa laitavasemmistolaista Vihreää puoluetta. Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia onkin tästä selkeä esimerkki.

Tämän takia ihmisten kannattaisi etsiä vaaleissa ennemminkin itselleen sopivia henkilöitä, eikä niinkään miettiä puoluetaustaa. Yksittäisen puolueen linja ei koskaan ole mitenkään kiveen hakattu, vaan sen määrittää ne henkilöt, jotka sitä puoluetta kulloisessakin tilanteessa edustaa.

Näillä perusteilla ja varsinkin kokoomuslaisena henkilönä on perusteltua esittää listavaalien performanssin lopettamista ja siirtyä yksipuoluejärjestelmään, jossa valtiota johtaa vain kokoomus. Kokoomus itse asiassa onkin läpileikkaus kaikista Suomessa esiintyvistä poliittisista aatesuuntauksista. Kokoomuksesta löytyy talouspolitiikasta kaikki aina anarkokapitalisteista – tulipunaisiin sosialisteihin. On maahanmuuttokriitikkoja ja maahanmuuttoon ääriliberaalisti suhtautuvia henkilöitä. Puolueesta löytyy euroskeptikkoja ja intohimoisia globalisteja. Agraariyhteiskuntaan (maatalousyhteiskunta) ja kaupungistumiseen kiihkouskovaisesti suhtautuvia ihmisiä. Lisäksi kaikkiin muihinkin asioihin löytyy mielipiteitä laidasta laitaan ja sitten puolueen sisällä etsitään jonkinlainen konsensus.

Uskallan väittää, että eripuraa herättävistä asioista saadaan paremmin aikaan konsensus, kun asia käsitellään yhden yhteisön sisällä, eikä siihen liity suurempaa poliittista jännitettä mihin koko monipuoluejärjestelmä perustuu.

Sen lisäksi, että siirrytään yksipuoluejärjestelmään tai kokonaan puolueettomaan henkilövaaliin – kannattaisi myös siirtyä perustuslailliseen monarkiaan. Meille pitäisi siis valita presidentin sijasta kuningas. Kuningas voitaisiin joko valita vaalilla tietyin väliajoin tai kruunu voisi periytyä suvussa. Joka tapauksessa tämä kasvattaisi turismia ja toisi valtiolle merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Kuninkaan virkapaikka sijoittuisi johonkin keskiaikaiseen linnaan, jossa tämä mitäänsanomaton ph-neutraloitu toteemi istuisi kruunu päässään. Tässä ei mikään juuri muuttuisi, sillä jo tänä päivänä ja paljon aikaisemminkin meillä on ollut ph-neutraloitu presidentti, jonka mitäänsanomattomia lausahduksia ihmiset palvoo kyynelsilmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Kokoomus itse asiassa onkin läpileikkaus kaikista Suomessa esiintyvistä poliittisista aatesuuntauksista. Kokoomuksesta löytyy talouspolitiikasta kaikki aina anarkokapitalisteista – tulipunaisiin sosialisteihin."

Se on havaittu. Puolueella ei tosiaan ole enää mitään linjaa, ja se on mainio peruste olla äänestämättä Kokoomusta.

Käyttäjän VikkeEngman kuva
Ville-Joonas Engman

Onko jossain eduskuntapuolueessa täysi yhteisymmärrys talouspolitiikasta?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Valtiota johtamaan kokoomus?

Tällä menolla ei ole mitään mitä johtaa, sillä kokoomuksen agenda näyttää olleen kaiken yksityistäminen.

Yksityistämisellä on ollut negatiivinen vaikutus kansalaisille.

Ehkä emme siis tarvitse valtiota?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Nykyinen järjestelmä on parempi kuin esim. Saksassa. Saksan linjanvedot tulevat hitaasti, koska uusi miehitys pitää valita puoluetoimistossa, samoin hallituskokoonpanovaihtoehdot. Tästä syystä monet hiljaiset signaalit eivät välity poliittiseen käytäntöön.

On totta, että nyky-Suomi on kokoomuksen mestariteos, ja muut puolueet tulevat hallituskaukalolle kukin vuorollaan ja vain kutsuttaessa. Itse olen henkilöäänestäjä. Kaikkein suurimmat päätökset (esim. Suomen irrottautuminen toisesta maailmansodasta) oli vähittäinen prosessi, jossa eri puolueiden kansanedustajat yksitellen ja "itsenäisesti" vaihtoivat kaikessa hiljaisuuudessa kantaansa.

Samanlaisia "faasimuutoksia" voi olla edessä lähitulevaisuudessa. Tässä tilanteessa äänestäjän on parempi äänestää henkilöitä kuin puolueita. Puolueiden imago on kuitenkin optimoinnin ja sliippauksen tulos. Tunnelma ja piilotetut tendenssit ovat paljon tärkeämpiä, sillä ne estävät linjanvetojen muuttamisen.

Uskon, että tulevaisuudessa meidän on sopeuduttava talouden supistumiseen. Se vaatii lukemattomiin sopeutumis- ja sopeuttamistilanteisiin yhteiskunnassa. Mikään ei ole niin kuin ennen ja mikään nykyideologia tai poliittinen fraseeraus ei vastaa uusiin ongelmiin. Ellei sitten Kristallipuolue yllätä!

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Sen lisäksi, että siirrytään yksipuoluejärjestelmään tai kokonaan puolueettomaan henkilövaaliin – kannattaisi myös siirtyä perustuslailliseen monarkiaan."

Tai sitten siirrytään vaikka suoraan fasistiseen tai stalinistiseen diktatuuriin.

Olipa harvinaisen typerä kirjoitus jopa todellisuudesta vieraantuneen kokoomusnuoren kirjoittamaksi ja todiste siitä miksi kokoomus on uhka demokratialle.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Suomen pitäisi ottaa mallia Sveitsistä ja Norjasta.

Sveitsistä poliittisesti, eli omat kantonit, joilla on omaa valtaa ja veto-oikeuksia. Mutta myös koko maan suora demokratia.

Norjasta sotilaallisesti, että ollaan Nato:ssa.

Molemmista ulkopoliittisesti, eli ei olla EU:ssa ja eurossa. Sekä Norja ja Sveitsi ovat satumaisen rikkaita. Kaikki sanoo, että se johtuu pankeista ja öljystä. Pankkeja on joka maalla - se on vain lainsäädännöllinen asia järjestää samat pankkilait. Öljyä on monessakin maassa, mutta kaikille se ei ole rikkautta tuonut kuten Norjalle. Esimerkiksi briteillä on öljyä, ja olivat EU:ssa, ja silti ovat melko köyhää kansaa. Norjalaiset ovat vain olleet hallinnollisesti nohevampia. Kumpikaan Norja tai Sveitsi eivät ole eristäytyneitä. Voit ajaa autolla Norjaan ja sinua ei edes pysäytetä rajalla, koska niin paljon he luottavat meihin suomalaisiinkin. EU:ta tähän ei tarvita.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Suomihan on ollut käytännössä yksipuoluejärjestelmässä koko EU-kauden, mikä alkoi jo 80-luvun lopulla. EU sanelee valtaosan lainsäädännöstämme ja sen tuomioistuin on ylin tuomioistuimemme. Kaikki eduskuntapuolueet ovat kannattaneet tätä, kuten euroakin. Takana tietenkin on sitten vaikuttamassa iso raha ja sen organisaatiot. Nyt vaihtoehdoksi, etenkin euron ja talouspolitiikan sekä sotapolitiikan osalta, on noussut Seitsemän tähden liike, eli Paavo Väyrynen. Siksi hän on niin vihattava ja jollain tavoin sivuun saatava henkilö. Ei ollut mukana pääministerigallupissakaan.

Ja Suomihan on jo fasistinen maa, elämme pehmeässä fasismissa. Käytännössä se hoidetaan valtavalemedian avulla. Likimain kaikki oleellinen on bluffia.

Eli aivan oikein: Ei tarvittaisi kuin kokoomuksen puolue, jos samaa menoa haluamme jatkaa ja kaiken mahdollisen ja mahdottoman yksityistää, kuten sosiaali- ja terveydenhoidon.

ja kaiken tämän mahdollistavat ne kansalaiset, jotka muka kiusaa tehdäkseen tai muuten muka viisastuttuaan ovat lopettaneet äänestämisen. Ovat hypänneet sivuun yhteiskunnasta ja jättäneet vastuun muille. Nukkuva antaa puoli ääntä kokoomukselle.

Toimituksen poiminnat