Ville-Joonas Engman Viimeinen oikeistolainen

Miksi sote-uudistusta tulisi kannattaa?

Tällä hetkellä sote-uudistuksen osalta odotetaan enää saadaanko se äänestettyä eduskunnasta valmiiksi ennen heinäkuuta, joka on hallituksen asettama takaraja. Muussa tapauksessa valmistelutyö jatkuu pitkälle syksyyn ja maakuntavaalit siirtyy kevääseen 2019. Mikäli uudistusta ei saada aikataulussa valmiiksi jatkuu hirveä lobbaaminen äänestäjistä puolesta ja vastaan. Hallituksen siimat on jo vesillä, kun he yrittävät saada oppositiosta kannattajia uudistukselle ja samaan aikaan oppositiopuolueet vikittelee hallituspuolueiden jäseniä äänestämään hallituksen esitystä vastaan. Varmasti nähdään vielä huikea loppunäytös.

Miksi sitten olisi syytä kannattaa hallituksen esittämää uudistusta?

Sote-uudistuksessa on paljon hyviä puolia ja siksi sitä on syytä kannattaa. Tällä hetkellä ihmiset eivät saa yhdenvertaisesti palveluita tai eivät pääse koskaan palveluiden äärelle. Suomalaiset ikääntyvät, jonka vuoksi hoidontarve kasvaa. Uudistuksen myötä suomalaiset saavat laadukkaampia ja yhdenvertaisempia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Ihmisten hyvinvointi- ja terveyserot vähenevät. Palvelut tulee olemaan toiminnaltaan parempia ja tehokkaampia. 

Mikäli uudistus ei mene läpi voidaan sosiaali- ja terveydenhuollossa luopua kaikista sellaisista termeistä, jotka viittaa millään tavalla tasa-arvoon, tehokkuuteen tai kattavuuteen. Nämä ovat kuitenkin länsimaisessa terveydenhuollossa täysin fundamentaaleja pilareita. Oppositiossa istuu tällä hetkellä kaikki vasemmisto- ja populistipuolueet joille uudistuksen läpi meno olisi täydellinen tyrmäysisku uskottavuuteen. Heidän narratiivissaan porvaripuolueet ovat riistäneet ja sortaneet vähävaraisia, jotta "eliitti" pääsee käyttämään sorretuilta ihmisiltä ryöstämänsä rahat ties mihin hurvitteluun. 

Opposition kannalta poliittisessa valtataistelussa on tietysti katastrofaalista, että hallituksen uudistuksen jälkeen opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja muuten vähävaraiset ihmiset, eli kaikki joiden puolustajana oppositio on edustautunut tuodaan terveydenhuollossa tasavertaiseen asemaan "rikkaiden" kanssa. Jatkossa siis kaikki ihmiset varallisuudestaan riippumatta pääsee nopeasti hoitoon, kun jonot lyhenevät. 

Uudistuksen läpimennessä vasemmiston itse keksimässä tarinassa tarinankertojasta tulisikin kirjan pääpahis, kun ihmiset huomaisivat saaneensa heiltä pelkkää kurjuutta ja kärsimystä. Sen sijaan oikeisto olisikin juhlittu sankari, kun ihmiset huomaisivat miten heidän elämänsä helpottuu aikaisempaan verrattuna. 

Mikäli taas uudistus kaatuisi eduskunnassa näkisimme vasemmiston juhlivan sitä, että ihmiset jatkaisivat julkisen terveydenhuollon jonoissa sairastamista vakavin seurauksin. Irvokasta! On todella surullista nähdä, että joillekin poliitikoille ihmiselämä ei ole minkään arvoista oman valta-aseman rinnalla. Vasemmistopuolueiden yksi sairaimmista taktiikoista, johon olen monesti kirjoituksissani viitannut on heidän tapansa luoda maahan mahdollisimman paljon köyhyyttä ja kurjuutta, josta he sitten syyttävät porvareita ja esiintyvät sitten itse näiden kurjistamiensa ihmisten pelastajana. Tätä ajattelua vahvistaa SDP:n entisen puoluesihteerin Facebook-päivitys:

"Todellista vastuullista valtionhoitajuutta on pitää julkinen talous jatkuvasti kuralla. Silloin ei haittaa vaikka populistit voittaisi aina silloin tällöin vaalit. Tyhjästä kirstusta kun on paha jakaa yhtään mitään yhtään kenellekään"

Häneltä pääsi kuitenkin unohtumaan, että ainakin viimepäivien valossa SDP näyttäytyy pahimpana populistipuolueena lupaamalla jakaa miljardien eurojen edestä valtion ihmisiltä ryöstämää rahaa sinne tänne mikäli nyt sattuisivat voittamaan seuraavat eduskuntavaalit. Rahat puheenjohtaja Rinne lupasi saada riistoverottamalla työntekijöitä, joiden puolestapuhujana hän on edustautunut koko vaalikauden. Valhetta on kaikki laulut maan.

Maakuntavaalien aikataulu

Hallitus yrittää saada maakuntavaalit järjestettyä tämän vuoden syksynä ja sitäkin tietysti oppositio vastustaa, koska miksipä ei. Kannattaa aina vastustaa kaikkea niin näyttäytyy oikein edistyksellisenä puolueena.

Mielestäni on aivan yhdentekevää milloin vaalit järjestetään siinä tuskin mikään muuttuu. Maakunnissa äänestetään keskustaa, nuoret, korkeastikoulutetut ja kaupunkilaiset äänestää kokoomusta ja vanhemmat ihmiset äänestää vasemmistopuolueita. Sillä ei ole mitään merkitystä mitä kukakin lupaa tai mitä joku poliitikko tekee, kaikki ovat kaivautuneet niin syville omiin poteroihinsa ja puoluekanta kulkee veressä. 

Tietysti sinänsä olisi kohtuullisen järkevää järjestää maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteydessä keväällä 2019, niin ei tarvi jatkuvasti kampanjoida ja kulkea vaaliuurnilla. Se että miten tämä järjestettäisiin niin, ettei äänestykset mene sekaisin jää oikeusministeriön ratkottavaksi. Mutta samantyylisiin ratkaisuihin on päädytty muuallakin maailmassa, joten se tuskin näin sivistyneessä maassa muodostuu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. 

Ville-Joonas Engman

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Miksi sote-uudistusta tulisi kannattaa?"

Tuota pidemmälle en jaksanut lukea mutta tuohon sanoisin että:

Kevällä 2015 olivat kaikki poliittiset tahot sitä mieltä että soteuudistus on ihan pakko tehdä samoinkuin velkaantuminen täytyy saada loppumaan. Uusi hallitus sopi että nuo asiat ovat tärkeimmästä päästä hallituskauden tavoitteita ja kirjoitti hallitusohjelman jota aloitettiin noudattamaan tavoitteiden saavuttamiseksi.
Nyt ollaan vaiheessa jossa tuloksia on nähtävissä.
Nyt kun demarivetoinen oppositio on saanut äänensä kuuluviin on unohdettu että 2015 kaikki keinot olisi hyväksytty kunhan vain ahdingosta olisi ulospääsy löydetty. Sipilän hallitus on näyttänyt että keinot olivat olemassa mutta niitä ei oltu aikaisemmin haluttu käyttää kun vasemmisto ja vihreät vain halusivat elää velaksi ja herroiksi.
Niin että siksi sitä sotea tulee kannattaa kun vanha järjestelmä toimii kuulemma huonosti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisen sektorin palkkkasummaa on kasvatettu Suomessa eniten koko EU:n alueella sitten vuoden 2008 ja täysin ilman pienintäkään talouskasvua. Julkisen sektorin palkkamenot ovat nyt n. 6 miljardia euroa suuremmat, mitä ne olivat v. 2008, vaikka maksajista ei ole ollut v. 2008 jälkeen sittemmin tietoakaan. Palkkasumman kasvu on rahoitettu velanotoin ja veronkorotuksin. Sitä silmälläpitäen tällainen SOTE-hanke ja puuhastelu ovat taysin mielipuolisen perusteettomia, mikäli nyt sattumoisin haettaisiin julkisen sektorin tehostamista tai kustannussäästöjä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sote on varsinkin terveydenhuollon kannalta varsin omituinen hanke. Tavoitteena lienevät säästöt ( kustannustehokkuuden parantaminen ), joista ei kenelläkää näytä olevan mitään selvää kuvaa. Harkimo totesi 3 miljardin säästötavoitteen v. 2030 mennessä nostetun täysin hatusta ilman, että mikään taho tätä allekirjoittaisi.

Suomen erokoissairaanhoito on jo nyt laadultaan erinomainen ja kustannustehokas. Monet terveyskeskuksetkin toimivat vallan mainiosti, työterveydenhuolto on erinomainen, mutta monet terveyskeskukset päivystyksineen ovat täysin kelvottomia palvelujen tarjoajina, vaikkakin ovat silti kalliita ylläpitää.

Lepomäkeä lainatakseni, hyviä ja toimivia rakenteita ei tulisi kokonaan myllätä mielivaltaisesti SOTE-uudistuksin, vaan tulisi keskittyä terveydenhuollon ongelmapesäkkeisiin säästäen hyvintoimivat rakenteet ja kokemukset ennallaan.

Missä taas terveyskeskusten taholta ei nykyisin palvelujentarjonat onnistu tyydyttävällä tasolla ( yleensä lääkäripulan takia ), niin ratkaisuna olisi varsin helopsti vaikkapa vanha kunnon nuppitaksa lääkäreille ja samalla täysi valinnan mahdollisuus julkisen ja yksityisen terveydenhoidon välisesti rahalla kilpailtaen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sote nostaa sairaanhoidon kuluja ehkä 2-3 miljardilla. Perusterveydenhuollon saatavuus voi parantua - erikoissairaanhoito heikkenee, koska resurssit vähenevät.

Koko blogikirjoitus on pelkkää puppugeneraattorista tulevaa propagandaa. Hävettää, että olen joskus äänestänyt Kokoomusta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sanoessasi, että hallituksen sote-uudistuksen jälkeen palvelut tulevat olemaan toiminnaltaan parempia ja tehokkaampia asemoit itsesi tyhjänpuhujien joukkoon. Hallituksen terveydenhuoltouudistukselle asettamista tavoitteista kun eivät toteudu kuin yksityistäminen ja maakuntahallinto, joilla ei ole mitään tekemistä itse terveydenhuollon kanssa.

Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto pitää saada samalle viivalle niin, ettei huolehdita pelkästään yksityisen vaan myös julkisen puolen mahdollisuudesta käyttää kaikkia vahvoja puoliaan. Nyt hallitus vahtii pelkästään, että yksityiselle puolelle turvataan kaikki edut, mutta ei ole pienimmässä määrinkään huomioinut luonnollisen monopolin julkiselle puolelle tarjoamia valtavia etuja. Niissä on joka vuosi kyse miljardien eurojen varmoista säästöistä. Meillä tuskin on varaa jättää niitä käyttämättä.

Hallituksen sote-uudistuksen linja on lähtökohtaisesti täysin väärä, sillä liike-elämän kokemusten mukaan kaiken mahdollisen yksinkertaistaminen on paras keino päästä suurimpaan kustannustehokkuuteen. Nyt siis pitäisi monimutkaistamisen sijasta yksinkertaistaa.

http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...
http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Villen blogi on siinä suhteessa tyypillinen lobbauskirjoitus, ettei hän kuten useimmat muutkaan poliitikot vaivaudu keskusteluun.

Toimituksen poiminnat